Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/starabez/public_html/baza.php on line 2
Kako postići dugovečnost - Dom za stare bezanijska kosa

Dobrodošli na naš web sajt

Stara Bežanija je privatni starački dom u Beogradu i namenjen je brizi o starijim osobama koje zbog starosti ili drugih razloga ne mogu živeti u svom domu ili porodičnom okruženju. Mi smo tu da našim korisnicima pružimo udoban smeštaj i kvalitetne usluge u prijatnom ambijentu našeg doma

image.jpg
 • Kako postići dugovečnost - Dom za stare bezanijska kosa

  Kako postići dugovečnost

  Savremenost je donela organizovani sistem zdravstvene i socijalne zaštite, lečenje nekada neizlečivih bolesti, manje ratova i udobniji život. Sve to je uticalo da se prosečan ljudski vek produži, tako da savremeni čovek duže živi od svojih predaka. To je ono što statistika kaže. MeÄ‘utim, savremenost je donela i negativne faktore kojima naši preci nisu bili izloženi – stres, nezdravu hranu i hemijski zagaÄ‘eno životno okruženje. Univerzalnog i stopostotno sigurnog mehanizma koji će obezbediti dugovečnost nema, ali odreÄ‘eni stilovi života svakako stavaraju mogućnost da se on ostvari.

  Najpre, nasledne bolesti su rizik, ali odgovornim odnosom prema njima i redovnim lekarskim pregledima one se mogu kontrolisati i izbeći prerana smrtnost. Dalje, zdravi stilovi života, na kojima podjednako insistira i stručna literatura i popularni mediji, preduslov je dugovečnosti, ali često nismo u prilici da se u potpunosti pridržavamo tih saveta. Ono što svakako možemo učiniti za svoje telo je da izbegavamo nepotrebni luksuz alkohola, narkotika i duvana. Iako najčešÄ‡e ne možemo sebi priuštiti da se redovno bavimo fizičkim aktivnostima, svakodnevne obaveze možemo prilagoditi tako da izbegnemo lenjost i pasivnost – umesto popodnevnog spavanja možemo prošetati, umesto auta možemo voziti bicikl, a vikende iskoristiti za aktivan odmor, planinarenje, plivanje ili uživanje sa prijateljima u nekom sportu. U početku je teško osloboditi se loših navika i uložiti dodatni napor za postizanje rezultata koji nisu odmah vidljivi, ali kada serotonin počne da se luči, fizička aktivnost neće predstavljati mučenje, već zadovoljstvo. Pored toga što ćemo u fizičkoj aktivnosti uživati, znaćemo da činimo nezamenjivo dobro za svoj organizam.

  I na kraju hrana – preko potrebni i neizbežni deo naših života, a ujedno i faktor zdravog života i preduslov dugovečnosti. Insistiranje na odreÄ‘enom tipu namirnica smisleno je u slučajevima bolesnih i prekomerno gojaznih osoba. MeÄ‘utim, zdrave osobe treba u svoj organizam da unose raznovrsnu hranu, jer je balans koji ona obezbeÄ‘uje neophodan za nesmetano funkcionisanje tela. Najbitnije je izbegavati fabrički preraÄ‘enu hranu jer sadrži brojne sintetičke dodatke koji joj poboljšavaju ukus i obezbeÄ‘uju produžen rok trajanja, a u isto vreme štetno deluju na naše zdravlje.

  I na kraju, najdelotvoreniji i najjednostavniji savet za dugovečnost je život bez preterivanja.

  Fotografija je preuzeta sa http://www.federalna.ba/bhs/vijest/12624/istrazivanje-pokazalo-da-su-stariji-ljudi-koji-previse-jedu-ugrozeniji-da-postanu-senilni.

  « Svi članci

  Tagovi: kako postici dugovecnost, zdrav zivot, saveti za zdrav zivot
 • Usluge koje Vam dom "STARA BEZANIJA" nudi podrazumevaju:


   » Smeštaj
   » Negu
   » Održavanje lične higijene
   » Ishranu
   » Društveno rekreativni život
   » Pomoć u svakodnevnim aktivnostima
   » Stručno osoblje 24 časa dnevno vodi računa o našim korisnicima
   » Mogućnost kraćeg boravka
   » Obezbeđen prevoz sanitetskim vozilom do doma

  Kontakt podaci

  Adresa: Surčinski put 11t
  Mesto: 11070 Novi Beograd
  Telefon: +381 11 226 05 59
  Mobilni: +381 64 9 666 854
  E-mail: info@starabezanija.com


  Novi članci

  Kako postići dugovečnost
  Dom za starije i nemoćne
  Starački domovi u Srbiji
  Život starih osoba u Srbiji
  Nega starih lica
  Depresija kod starih ljudi
  Besplatan prevoz za stara lica